Norvegjia tronditet nga përmbytja e luftanijes së saj pas përplasjes

Një gabim detar, një përpjekje shkatërruese e shpëtimit, ka lënë një luftanije shumë milion dollarëshe nën komandën e NATO-s, pothuajse tërësisht të zhytur në një fiord norvegjez.

Një vrimë e madhe u shqye në anën e KNM Helge Ingstad kur u përplas me një çisternë nafte të regjistruar në Maltë, Sola TS, në orët e para të 8 nëntorit.

Fregata, një nga pesë në marinën e vendit skandinav, kishte lëvizur rreth fjordëve të brendshëm në Norvegjinë perëndimore për trajnimin e lundrimit përpara se të përplasej me naftëmbajtësen prej 250 metrash që po lundronte nga një terminal i naftës.

Ndërkohë që ekuipazhi ushtarak thuhet se e ngarkoi anijen në shkëmbinj nënujorë me qëllim që ta pengonte fundosjen, cisterna u shfaq relativisht e padëmtuar.

Por, përpjekjet për të zhvendosur 5,500 ton luftanije në një vend të sigurt shënoi katastrofikisht gabim këtë javë pasi kabllot e bashkangjitura për ta mbajtur atë në vendi ishin këputur.

Tani gjithçka që mbetet mbi vijën e ujit janë: antenat dhe radarët e fregatës, duke bërë që mediat vendase të spekulojnë se “si një anije e projektuar për luftë dështoi të shmangte një kamionçinë me lëvizje të ngadaltë 150,000 ton”?!, shkruan CNN.

*

*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com