Turqia reagon ashpër për kërkimet në bllokun e 7 të ZEE-së në Qipro

Tensione të reja në marrëdhëniet midis Qipros dhe Turqisë u shkaktuan nga shpallja e një tenderi ndërkombëtar për licencimin e bllokut 7 të Zonën Ekonomike Ekskluzive të Qipros.

Ankaraja përmes një njoftimi nga Ministria e Jashtme turke shprehu “shqetësim të veçantë” për “faktin se qeveria greke qipriote ka vendosur të ftojë kompani ndërkombëtare për të ashtuquajturën blloku i 7”.

Në vijim të deklaratës, Ministria e Jashtme turke nënvizon se “ky vendim i qeverisë greke qipriote është dëshmi se të drejtat e barabarta dhe interesat e palës turke qipriote në burimet e pasura të ishullit po humbasin”.

Ankaraja kujton se komuniteti turk në Qipro është bashkë-pronar i ishullit.

“Nga ana tjetër, ky vendim shkel të drejtat e vendit tonë që rrjedhin nga e drejta ndërkombëtare,” vë në dukje Ministri i Jashtëm turk, duke shtuar se “të gjitha aktivitetet kërkimore duhet t’i nënshtrohen autorizimit paraprak turk”.

Njoftimi mbaron me një paralajmërim:

“Vendi ynë nuk do të lejojë asnjë shtet, kompani të huaj ose anije për të kryer kërkime për shfrytëzimin e hidrokarbureve pa leje” dhe se “Turqia do të vazhdojë të marrë hapat e nevojshme për të mbrojtur të drejtat e saj.”

Ne po ecim normalisht

Republika e Qipros pati një reagim të drejtpërdrejtë mbi këtë deklaratë.

“Nuk ka nevojë të komentoj deklaratën e Ministrisë turke mbi kërkimet e huaja për hidrokarburet dhe autorizimin për bllokun 7 të EEZ qipriote “, tha Prodromos Prodromou, zëdhënësi i qeverisë së Republikës.

Me ftesë të Agjencisë së Lajmeve të Qipros për të komentuar mbi deklaratën e lëshuar nga Ankaraja, z Prodromou tha se “Republika e Qipros normalisht vazhdon me programin e saj të energjisë sipas të drejtës ndërkombëtare dhe në bashkëpunim me kompanitë me të cilat ajo ka kontraktuar” .

Ai gjithashtu iu referua vendimeve të Këshillit të Ministrave të mërkurën e kaluar në lidhje me bllokun 7 të ZEE së Qipros.

*

*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com