Zbulohet në Holandë “qyteti” nëntokësor nazist

Ky set fotografish zbulon qytetin nazist nëntokësor, i cili mund të strehojë 3 300 ushtarë. Ndërtesa nëntokësore u ndërtuar në vitin 1942 afër një fshatin peshkimi të quajtur Scheveningen, kur rreth 135,000 banorë duhej të largoheshin nga shtëpitë e tyre kur nazistët e shpallën atë një zonë të kufizuar.

Kompleksi bunker përfshin tunele, lagje banimi, dhoma e dyqane dhe madje edhe sauna në vijën bregdetare pranë qyteti holandez.

Shumë nga bunkerët janë zbuluar nën rërë përballë Detit të Veriut për herë të parë që nga fundi i luftës.

Ata u ndërtuan nga legjionet e punëtorëve skllevër holandezë dhe inxhinierëve të ushtrisë gjermane, si pjesë e Murit të Atlantikut, të ndërtuar nga Norvegjia në Gjirin e Biskajës në Francë, në një përpjekje për të penguar planet për pushtimin e aleatëve të “Fortesës së Evropës”.

Ministri holandez i mbrojtjes arkitekt Gustaaf Boissevain tha: “Ne kemi vetëm disa nga këto perla, ka shumë më tepër. Është një thesar i vërtetë “.

Hitleri pushtoi Holandën më 10 maj 1940 dhe vendi ra nën duart e nazistëve brenda pesë ditëve.

Së bashku me sundimin e ashpër të nazistëve, mjeshtrit e rinj vendosën së shpejti për projektin e ndërtimit që synonte ta mbante vendin përgjithmonë nën sundimin e tyre.

*

*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com